Att uppmärksamma
frisk- och riskfaktorer
Riktade hälsosamtal är ett sätt att systematiskt och strukturerat uppmärksamma frisk- och riskfaktorer främst för hjärt‑kärlsjukdom samt diabetes typ 2 för att kunna erbjuda kunskap, stöd till förändring och uppföljning om så önskas.
Hälsosamtalets åtgärder baseras i huvudsak på de evidensbaserade metoder som prioriteras i Socialstyrelsens riktlinjer. Samtalet är personcentrerat, det vill säga utgår från deltagarens värderingar, val och förutsättningar och kombinerar hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande åtgärder.
Kartläggning av levnadsvanor och riskfaktorer
Levnadsvanor som kartläggs
- Fysisk aktivitet
- Matvanor
- Alkoholvanor
- Tobaksvanor
Biologiska riskfaktorer som kartläggs
- Blodtryck
- Blodfetter
- Blodsocker
- Vikt
- Bukfetma
- Psykosociala faktorer
- Ärftlighet
Syftet är, till skillnad från allmänna hälsokontroller, att i första hand förebygga hjärt- kärlsjukdom och typ 2-diabetes.
Hur går det till?
I Region Östergötland har arbetet med riktade hälsosamtal varit ett frivilligt åtagande för vårdcentralerna sedan 2012. Från och med 2022 ska hälsosamtal erbjudas samtliga 40- och 50-åringar listade på respektive vårdcentral i Östergötland. Därefter bör 60- och 70 åringar samt personer utöver nämnda åldersgrupper, som bedöms vara i behov av det, erbjudas ett hälsosamtal.
Hälsosamtalet är kostnadsfritt för deltagarna sedan 1 januari 2023. Vårdcentralerna får ekonomisk ersättning för genomförda hälsosamtal.
En omställning till Nära vård innebär ett förändrat förhållningssätt, där det sker en förflyttning i sättet att arbeta.
- Fokus på person och relation
- Aktiv medskapare
- Samordning utifrån personens fokus
- Proaktiv och hälsofrämjande
I arbetet med riktade hälsosamtal hamnar personen i fokus som medskapare - och kan proaktiv väl agera genom stöd till förändring och uppföljning.
Senast uppdaterad
Läs mer om hälsosamtal
Kontakt
Jenny Leksell
Utvecklingsledare Riktade hälsosamtal
Region Östergötland