Temakonferens "Nära vård och resurseffektivitet" den 10 november 2023
Föreläsning med Nicholas Fernholm
Nicholas är en framstående expert inom förändringsledning och teknologisk innovation. Med en bakgrund från Nya Karolinska sjukhuset och genomgripande förändringsprojekt, kombinerar han teoretisk kunskap med hands-on erfarenhet, alltid med fokus på en digital framtid.
Föreläsningsbeskrivning
Förändring i vården är ofta lika mycket en fråga om kultur och mindset som om praktiska processer och system. Med utgångspunkt i konkreta exempel och erfarenheter från arbete i hälso- och sjukvården, undersöker denna föreläsning hur vårdorganisationer kan stärka sin inre kultur och ledarskap för att bättre och smartare använda resurser i en omgivning av ständig förändring och osäkerhet.
Nicholas erbjuder en pragmatisk guide för hur teoretiska förändringsmodeller och strategier kan anpassas och implementeras i den ofta komplexa och utmanande kontext som vården utgör.
Posterutställning med goda exempel
Under temakonferensen fick besökarna i grupper ta del av sex olika presentationer i form av posterutställningar. På varje station presenterades ett gott exempel på hur verksamheten lyckats arbeta resurseffektivt utifrån olika fokusförflyttningar.
En väg in
”En väg in” för barn och unga mellan 6-25 år med psykisk ohälsa. Samverkan med kommunerna är central. Malin Creutz och Ewa Danlycke berättade mer om tjänsten där målet är att underlätta för invånarna att få snabbare hjälp på rätt nivå, vilket blir resurseffektivt både för invånare och verksamhet.
Fin samverkan i Finspång
Maria Frisäter, verksamhetschef på Finspångs kommun och Sofia Holmlund, verksamhetschef Vårdcentralen Finspång, berättade om konkreta exempel som drivs i samverkan. Hur fungerar det i praktiken? Och hur har de skapat en robust samverkansorganisation på ledningsnivå, som står kvar när förutsättningarna ändras för den ena eller den andra parten?
KOLL på läget
Ungdomar i den anpassade gymnasieskolan (tidigare benämnd gymnasiesärskolan) samt IVAS på Birgittaskolan i Centrala Östergötland erbjuds denna proaktiva insats. Syftet är att skapa goda förutsättningar för att underlätta övergången från skola till vuxenliv, och de stödinsatser individerna har rätt till och behov av.
Linda Forsner från habiliteringen, Region Östergötland samt Amanj Baqay och Anna Wallinder från Linköpings kommun berättade om arbetet som sker ihop med Arbetsförmedlingen, Social och omsorgsförvaltningen, kommunens arbetsmarknadsenhet och Försäkringskassan.
Närvårdsplatser i Kinda
Här samlas organisationerna runt individen, resurserna kan användas mer effektivt samtidigt som kvaliteten ökar och patienten upplever en sömlös och nära vård.
Närvårdsplatser och korttidsplatser är samlokaliserade och finansieras gemensamt vilket ställer krav på och ger förutsättningar för samverkan på alla nivåer i organisationen.
SVOP
Processen som leder patienten tryggt mellan olika organisationer och huvudmän. Det handlar om samordning, tidig och långsiktig planering vilket sparar resurser och ökar kvaliteten. Representanter från vår länsövergripande stödstruktur berättade mer om vad som görs för att ytterligare förbättra processen.
Utökat hembesöksprogram i Skäggetorp
Med utgångspunkt från Familjecentralen gör BVC och socialsekreterare utökade antal hembesök hos nyblivna föräldrar i Skäggetorp, som räknas till ett utsatt område i Östergötland. Arbetet borgar för samverkan och proaktiva insatser vilket ger förutsättningar för hög kvalitet och effektivt användande av resurser. Efter årsskiftet går arbetet in i en ny, utökad fas med ännu fler aktörer involverade!
Temakonferensen "Primärvården som nav" den 18 nov 2022
Välkomna samt reflektion över läget i omställningen
Lena Micko, ordförande SVO inleder konferensen. Anna Nergårdh, dagens moderator, tidigare nationell utredare av God och nära vård, reflekterar över vad som händer på nationell nivå kring Nära vård.
Primärvården som nav i en personcentrerad vård - SKR och Socialstyrelsens perspektiv
Lisbeth Löpare Johansson, Samordnare Nära vård SKR och Irené Nilsson Carlsson, Folkhälsoråd Socialstyrelsen, delar med sig av sin syn på primärvården som nav. Sista delen är ett samtal med frågor och inspel från deltagare i publiken.
På spaning i Östergötland del 1- God och Nära vård tillbakablick och framtidstankar
Anna Nergårdh, ger sina reflektioner över omställningen till Nära vård. Vi blickar både bakåt och framåt och berör bland annat förflyttning från linjära till nätverksbaserade system, primärvårdens uppdrag med mera.
På spaning i Östergötland del 2 - Områdesprofiler
Elin Granath, sjuksköterska Boxholms vårdcentral, berättar om det webbaserade analysverktyget Områdesprofiler, som presenterar statistik om befolkningen för varje vårdcentralsområde.
På spaning i Östergötland del 3 - SMO (samordnat medicinskt omhändertagande)
Johan Nordén, Centrumchef Primärvårdscentrum, Region Östergötland
Malin Johansson, Utvecklingsledare inom förändringsledning och processtöd, Region Östergötland berättar tillsammans med Åsa Borgen, anhörig, om samordnat medicinskt omhändertagande.
Inspirationsföreläsning: Hur vi framtidssäkrar våra organisationer
Johan Grip, Gaia. Vad krävs av oss som ledare och medarbetare? Vilka individuella och organisatoriska förmågor blir avgörande framåt? Vi får ta del av den erfarenhet Gaia fått i sina möten med hundratals organisationer och företag. Det bjuds på insikter, igenkänning, utmaningar och lösningar.
Avrundning och tack för idag!
Anna Nergårdh, dagens moderator, och Lena Micko, ordförande SVO, rundar av och tackar för dagens konferens.
Temakonferensen "Uppföljning kring en tjänstelogisk omställning" den 13 maj 2022
Inledning och reflektion över läget i omställningen
Lena Micko, ordförande SVO, och Anna Johansson, vice ordförande SVO, inleder konferens. Anna Nergårdh, dagens moderator, tidigare nationell utredare av God och nära vård, ger sin reflektion.
Uppföljning av tjänstelogisk omställning till Nära vård
Dag Norén, Governo AB
Breddinförande av Mobil närvård i Västra Götaland
Karin Fröjd, allmänläkare, geriatriker och före detta regional projektledare Mobil närvård
Egenmonitorering - Nyskapande primärvård och Nära vård
Erik Reinicke – projektledare, Egenmonitorering, Region Östergötland
Johan Nordén – centrumchef, Primärvårdscentrum, Region Östergötland
Avrundning och tack!
Nhela Ali och Fredrik Sjöstrand, arbetsutskottet SVO
Temakonferensen "Nära vård – en tjänstelogisk omställning" den 27 november 2021
Bakgrund Nära vård
Maria Malmberg och Åsa Carlsson, utvecklingsledare Nära vård Östergötland
Från produktionslogik till tjänstelogik
Johan Quist, universitetslektor och docent Karlstads universitet
Förändringsledning och konkreta verktyg
Jason Martin, universitetslektor i kvalitetsteknik, Linköpings universitet
Hälsning från SKR
Lisbeth Löpare-Johansson, samordnare Nära vård SKR
Senast uppdaterad
Relaterad information
Omställningen till Nära vård är ett arbete som pågår över hela landet. På Sveriges kommuner och regioners webbplats hittar nationella filmer.
Nära vård, Sveriges kommuner och regioner (SKR) Länk till annan webbplats.